Το ετήσιο
Συμπόσιο
LIVE 2023
Με την ενεργό συμμετοχή σας!
Ενημερωθείτε τώρα!
Αθ. Αγορογιάννη 13,
41335, Λάρισα
Τηλ.: +30 2410 685603
Email: ivd.contactus@gmail.com
Υπευθ. Γραμ.:
Ελένη Κλέτσου

Αστέριος Κατσαμούρης (1947-2014)

Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής, Ιατρική Σχολή,
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Απεβίωσε στις 19/7/2014

Με λύπη και μεγάλη συγκίνηση πληροφορηθήκαμε το θάνατο του συναδέλφου και αγαπημένου φίλου Αστέριου Κατσαμούρη, Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η Αγγειοχειρουργική Κοινότητα της Ελλάδος θρηνεί την απώλεια ενός εξέχοντος μέλους της με πολλαπλή επιστημονική, ακαδημαϊκή και κοινωνική συμβολή την τελευταία τριακονταετία. Ιδιαίτερα οι φίλοι του και συνεργάτες στο Ινστιτούτο Αγγειακών Παθήσεων, του οποίου ο Καθηγητής Κατσαμούρης ήταν ιδρυτικό μέλος με πολύπλευρη δραστηριότητα στην καταξίωση του Ινστιτούτου, αισθάνονται βαθιά θλίψη για την απώλεια ενός ιδιαίτερα σημαντικού ανθρώπου και φίλου.

O καθηγητής Α. Κατσαμούρης τελείωσε το γυμνάσιο της Αρναίας Χαλκιδικής και τις προπτυχιακές σπουδές του στην ιατρική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Ειδικεύτηκε στην Γενική Χειρουργική στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ» υπό τη διεύθυνση του ακαδημαϊκού καθηγητή Χειρουργικής Δημήτριου Λαζαρίδη.

Στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε και εργάστηκε για μια περίπου πενταετία στην Ιατρική Σχολή του Harvard, στο Γενικό Νοσοκομείο Massachusetts. Εκεί, τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα του εστιάστηκαν στην αντιμετώπιση των βαρέως πασχόντων χειρουργικών ασθενών και την αγγειοχειρουργική.

Για μικρό χρονικό διάστημα εργάστηκε και στη Mayo Clinic των ΗΠΑ (Minnesota). Ακολούθως υπηρέτησε ως καθηγητής Αγγειοχειρουργικής για μια περίπου 20ετία, (1990-2009) στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εκεί είχε τη χαρά να δημιουργήσει την πρώτη Πανεπιστημιακή Αγγειοχειρουργική Κλινική στη χώρα μας η οποία λειτούργησε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Ακολούθως υπηρέτησε ως καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Γενικό Νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ») από το 2009. Σημαντική ήταν η συμβολή του στην προσπάθεια της δημιουργίας Πανεπιστημιακής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Tα ενδιαφέροντα του καθηγητή Α. Κατσαμούρη αφορούσαν όλο το φάσμα της Αγγειοχειρουργικής σε ό,τι αφορά τη διάγνωση και τη θεραπεία και το ερευνητικό ενδιαφέρον του εστιάστηκε κυρίως στην αιμοδυναμική παθοφυσιολογία των αγγειακών παθήσεων και αγγειοχειρουργικών επεμβάσεων καθώς και στην αναίμακτη διάγνωση των αγγειακών παθήσεων ιδιαίτερα με την εφαρμογή των υπερήχων (triplex). Το σύγγραμμα «Αιμοδυναμική των αγγειακών παθήσεων που έγραψε σε συνεργασία με τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο (εν κόσμω Νικόλαο Χατζηνικολάου) είναι μοναδικό και πρωτοποριακό στην ελληνική πραγματικότητα και αποτελεί διδακτικό σύγγραμμα των φοιτητών της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επίσης, ο κος Κατσαμούρης είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Έτσι, οργάνωσε το προπτυχιακό πρόγραμμα της άσκησης στην κλινική χειρουργική του Πανεπιστημίου Κρήτης και πολλά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Ο καθηγητής Α. Κατσαμούρης εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Αγγειοχειρουργικής εταιρίας από το 2000 έως το 2005 και έκτοτε εκπροσωπούσε τους Έλληνες αγγειοχειρουργούς στην ειδικότητα της Αγγειοχειρουργικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (UEMS) και ήταν μέλος της επιτροπής εξετάσεων της Αγγειοχειρουργικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απόκτηση του τίτλου FEBVS.

Το 2006 του απενεμήθη ο ακαδημαϊκός τίτλος του FRCS της Αγγλίας (Fellow of Royal College of Surgeons of England) με το αιτιολογικό, μεταξύ των άλλων “....της διεθνούς προσφοράς του στην Αγγειοχειρουργική και της οργάνωσης πρότυπης Αγγειοχειρουργικής Κλινικής στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, την περιοχή του νησιού της Κρήτης”.

Ο καθηγητής Α. Κατσαμούρης ήταν ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Αγγειακών Παθήσεων το 2010, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με στόχο την προώθηση της εκπαίδευσης και της έρευνας στην Αγγειοχειρουργική. Αποτέλεσε την ψυχή των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου με εξέχουσα συμβολή στο επιστημονικό πρόγραμμα και την επιτυχία των Συμποσίων LIVE που διοργάνωνε το Ινστιτούτο Αγγειακών Παθήσεων ετησίως.

Ο καθηγητής Α. Κατσαμούρης κηδεύθηκε με την παρουσία συγγενών, συναδέλφων και φίλων του στις 21 Ιουλίου 2014 στην αγαπημένη του πατρίδα την Αρναία Χαλκιδικής. Ο Αστέριος θα μας λείψει πραγματικά ως πραγματικός φίλος, συνεργάτης με όραμα και παθιασμένος δάσκαλος. Περισσότερο όμως θα λείψει από την οικογένειά του, τη σύζυγό του Ελένη, το υιό του Νικόλαο και την κόρη του Σοφία.

Καλό ταξίδι Αστέριε, δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ.

To ΔΣ του Ινστιτούτου Αγγειακών Παθήσεων

wholesale air max|cheap air jordans|pompy wtryskowe|cheap huarache shoes| bombas inyeccion|cheap jordans|cheap sneakers|wholesale jordans|cheap china jordans|cheap wholesale jordans|cheap jordans|wholesale jewelry china|wholesale jerseys