Το ετήσιο
Συμπόσιο
LIVE 2020
Με την ενεργό συμμετοχή σας!
Ενημερωθείτε τώρα!
Αθ. Αγορογιάννη 13,
41335, Λάρισα
Τηλ.: +30 2410 685603
Email: ivd.contactus@gmail.com
Υπευθ. Γραμ.:
Ελένη Κλέτσου
Επίκαιρα / ανακοινώσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 - ΗΜΕΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑΤΟΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η Πολυπαραγοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Λεμφοιδήματος (Π.Ο.Α.Λ.) που λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, το μοναδικό οργανωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης λεμφοιδήματος στο Δημόσιο Φορέα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αγγειακών Παθήσεων (Ι.Α.Π.) και στο πλαίσιο δημιουργίας και οργάνωσης του Ελληνικού Πλαισίου Λεμφοιδήματος και της νέας δράσης «Πρόληψη λεμφοιδήματος σε καρκίνο του μαστού» σας προσκαλούν στην εκδήλωση ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης του κοινού στις 6 Μαρτίου 2013, με αφορμή την Ημέρα Ενημέρωσης για το Λεμφοίδημα.

Η ημερομηνία 6 Μαρτίου, αν και δεν συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Παγκόσμιων Ημερών, εντούτοις, έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Πλαίσιο Αντιμετώπισης Λεμφοιδήματος (International Lymphedema Framework) και σε συνεργασία με Δίκτυα Υποστήριξης Ασθενών (Lymphoedema Support Networks) ως Ημέρα Ενημέρωσης για το Λεμφοίδημα (Lymphedema Awareness Day) σε πολλές χώρες παγκοσμίως.

Το λεμφοίδημα είναι μια αρκετά συχνή πάθηση που παρουσιάζεται με αύξηση του όγκου των άνω ή κάτω άκρων ή του κορμού λόγω δυσλειτουργίας του λεμφικού συστήματος (λεμφαδένες - λεμφαγγεία) και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών. Είναι ιδιαίτερα συχνό μετά από χειρουργικές επεμβάσεις αντιμετώπισης καρκίνου του μαστού και των γεννητικών οργάνων. Πολλές φορές δεν διαγιγνώσκεται και αν διαγνωστεί δεν δίνονται οι απαραίτητες κατευθύνσεις στους ασθενείς. Η έγκαιρη διάγνωση του είναι απαραίτητη για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του. Το λεμφοίδημα δεν θεραπεύεται, αλλά εφόσον διαγνωστεί εγκαίρως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με απλές μεθόδους και προλαμβάνονται οι δυσάρεστες επιπτώσεις του. Ειδικά στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, απλά μέτρα πρόληψης μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες δημιουργίας λεμφοιδήματος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων. Τα μέλη της Π.Ο.Α.Λ. θα βρίσκονται στις 6 Μαρτίου, 2003, στο «Σπιτάκι του Δήμου» από τις 10πμ μέχρι τις 6μμ. προκειμένου να ενημερώσουν τους πολίτες, αλλά και τους επαγγελματίες υγείας για το τι είναι λεμφοίδημα, πως διαγιγνώσκεται και πως αντιμετωπίζεται και για το ποια μέτρα πρόληψης πρέπει να λαμβάνουν οι ασθενείς μετά από χειρουργικές επεμβάσεις αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού.